SPORT.COM

SPORT.COM

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Γκεραρντίνι: "Ο Ομπράντοβιτς είναι ο ηγέτης μας"


Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση GM. Δεκαπέντε χρόνια μετά την εκτόξευση της Μπένετον, ο... δαιμόνιος Ιταλός συμφώνησε ώστε να δουλέψει ξανά για ευρωπαϊκό σύλλογο και για την ακρίβεια, για τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν, ανακοινώθηκε από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης που πλέον ετοιμάζεται για το πρώτο Final Four της ιστορίας της!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν μια καλή αρχή για να τακτοποιήσει η Φενέρ τον καημό της ευρωπαϊκής διάκρισης. Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι ήταν αυτός που έκανε τη ζωή όλων στην Ülker Sports Arena, πιο εύκολη. Ο Ιταλός παράγοντας παραδέχεται στο Euroleague Greece ότι ο "Ζοτς" είναι ο μεγάλος ηγέτης της Φενέρ που δημιούργησε ένα δυνατό... supporting cast για τον Σέρβο κόουτς. Εν συνεχεία φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση τον Ολυμπιακό των back2back τίτλων και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Ζήση.
- H Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Final Four. Φαίνεται, λοιπόν, ότι εσείς και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήσασταν τα κομμάτια που έλειπαν σε αυτό το project;"Κατ' αρχάς, πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα για το τούρκικο μπάσκετ στο σύνολό του, και όχι μόνο για τον οργανισμό της Φενέρ. Τώρα όσον αφορά την ομάδα μου, είναι κάτι πολύ-πολύ ξεχωριστό. Για την ακρίβεια, είχαμε την πεποίθηση ότι η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ διαθέτει πολλά ποιοτικά κομμάτια. Μια σπουδαία ομάδα, σύγχρονο γήπεδο, εξαιρετικούς φιλάθλους και συνεπή διοίκηση με τη σημαντική συνεργασία της Ülker (σ.σ. η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων στη γείτονα) που στηρίζει το όλο εγχείρημα. Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο προκειμένου να συνδυάσουμε ιδανικά όλα τα κομμάτια στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης. Βέβαια όταν είσαι πετυχημένος, πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός. Όλα πρέπει να μπουν στο σωστό μέρος. Κάναμε πολύ καλή δουλειά και θεωρώ ότι αξίζαμε την πρόκριση. Ο Ζέλικο είναι ο μεγάλος ηγέτης κι εμείς προσπαθήσαμε να χτίσουμε το supporting cast του προπονητή μας (γέλια). Η διοίκηση ήταν το supporting cast εκτός παρκέ και οι παίκτες εντός γηπέδου. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι να έχουμε μια πετυχημένη χρονιά και νομίζω ότι στην Euroleague έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε συνεπείς. Στην περίπτωσή μας, χάσαμε έναν σημαντικό παίκτη (σ.σ. Χίκμαν) όμως βρήκαμε τον τρόπο για να κερδίσουμε σε ιστορικές έδρες. Στη Μόσχα, στην Εφές, στο Τελ Αβίβ, στο Μιλάνο, στον Πειραιά... Η πρόκριση στο Final Four επιβεβαιώνει αυτή τη συνέπεια στο υψηλότερο επίπεδο".

Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ δημιούργησε την τέλεια ομάδα υποστήριξης στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς
- Τα προηγούμενα χρόνια οι τούρκικες ομάδες δαπάνησαν αρκετά εκατομμύρια για να προκριθούν στο Final Four. Εν τέλει, μήπως υπήρξε κάτι που δεν έκαναν καλά;"Λοιπόν, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Μερικές φορές έχουμε να κάνουμε με παράγοντες που ίσως δεν έχουμε εκτιμήσει σωστά. Έχει να κάνει ακριβώς με την ικανότητα να χειρίζεσαι ψυχολογικά τις προσδοκίες μιας κατάστασης. Μερικές φορές βάζεις τόσο μεγάλο βάρος στους ώμους σου και στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι πολύ-πολύ φτωχό. Νομίζω, λοιπόν, ότι φέτος ήμασταν πολύ καλύτεροι όσον αφορά στο να ελέγξουμε τις προσδοκίες μας, την πίεση και την ανάγκη να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της χρονιάς. Ας πούμε ότι φέτος ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι σε όσα είπαμε στις αρχές της χρονιάς. Στο τέλος της ημέρας υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν. Αν για παράδειγμα η χημεία βελτιώνεται μέσα στη σεζόν, είναι πάντα ένα καλό σημάδι. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ".
- Ήσασταν αυτός που εφηύρε αυτό που σήμερα ονομάζουμε "scout", μετατρέψατε την Μπένετον σε ευρωπαϊκή δύναμη, γίνατε ο πρώτος μη Αμερικανός διοικητικός παράγοντας σε ομάδα του ΝΒΑ. Φέτος η Φενέρ προκρίθηκε στο Final Four, με εσάς στη θέση του GM. Τι από όλα αυτά ήταν πιο δύσκολο;"Δεν είναι δυνατό να αξιολογεί κανείς δυσκολίες. Όλα τα παραπάνω ήταν προκλήσεις και αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά του να ζεις με πάθος το παιχνίδι μας. Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ είμαι παθιασμένος με το μπάσκετ. Νομίζω ότι είτε γράφεις για μπάσκετ, είτε κοουτσάρεις, είτε εκτελείς χρέη μάνατζερ, θα προσπαθείς πάντα να αντιμετωπίζεις προκλήσεις. Πάρτε για παράδειγμα την Μπένετον Τρεβίζο. Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε μια μικρή πόλη στον ευρωπαϊκό χάρτη. Να φτιάξουμε μια υπερδύναμη. Από 'κει και πέρα, η εμπειρία του ΝΒΑ ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Η πρόκληση της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ είναι απίστευτα συναρπαστική τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η Τουρκία έχει τα πάντα ώστε να εξελιχθεί σε ηγετικό κράτος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Διαθέτει χορηγούς, φιλάθλους, προέδρους, νέα γήπεδα, τηλεοπτική κάλυψη. Όλα όσα χρειάζεται, δηλαδή, για να γίνει η κορυφαία λίγκα στην Ευρώπη. Το επίπεδο βελτιώνεται συνεχώς".
- Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός του χαμηλού μπάτζετ και των back2back τίτλων ήταν η εξαίρεση στον κανόνα ή το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες;"Σε γενικές γραμμές, οι μπίζνες που αφορούν το μπάσκετ πρέπει να προωθούν ένα βιώσιμο μοντέλο για τους οργανισμούς. Στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι είναι καλά παραδείγματα του να κερδίζεις κάνοντας πράγματα με έναν τρόπο που είναι... συναρπαστικός. Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός! Το να κερδίζει back2back τίτλους με νεαρούς παίκτες και να επιστρέφει φέτος σε Final Four, με τον τρόπο που επέστρεψε, ξεπερνώντας κρίσεις και τραυματισμούς ήταν κάτι απίστευτο. Έχει τη ραχοκοκκαλιά και τις βάσεις με παίκτες που ξέρουν να κερδίζουν. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης... Είναι παίκτες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει παίκτες που ταιριάζουν επακριβώς στο πλάνο του προπονητή. Αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα! Πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα των ομάδων και των εγχώριων πρωταθλημάτων. Όλα τα παραπάνω πρέπει να κάνουν καλή αίσθηση και οι οργανισμοί να είναι βιώσιμοι, ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φιλάθλους, χορηγούς και επενδυτές. Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, αργά ή γρήγορα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές".
Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ είναι ούτως ή άλλως πετυχημένη με τη συμμετοχή της στο Final Four. Σε κάθε περίπτωση, τι θα σημαίνει ενδεχόμενη ήττα στον ημιτελικό η νίκη στον τελικό της 17ης Μαΐου;"Όπως είπατε κι εσείς, νομίζω ότι κάναμε πολύ καλή χρονιά. Η πρόκριση στο Final Four ήταν ο στόχος μας στην αρχή της χρονιάς. Επομένως, προσεγγίζουμε το Final Four ως το τέλος μιας πετυχημένης σεζόν. Ξέρουμε ότι κάποιες ομάδες έχουν μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο ταλαντούχες από εμάς. Δεν φοβόμαστε την πρόκληση. Από την άλλη πλευρά, είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη χρονιά που κάναμε. Το καλό είναι ότι υπάρχει καλή πίεση στη Φενέρ. Σίγουρα σε ένα Final Four θες να φτάσεις ως το τέλος της διαδρομής. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την εμπειρία που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχει χαρά και ικανοποίηση. Σκεφτείτε όμως ότι ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση, πριν μάθει πώς να κερδίζει τον τίτλο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε η Σταχτοπούτα της διοργάνωσης. Το ότι όμως είμαστε η Σταχτοπούτα, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να χορέψουμε στο τέλος της βραδιάς (γέλια)! Είναι μια εμπειρία που μαθαίνεις".
Ο Γκεραρντίνι διετέλεσε αντιπρόεδρος και assistant GM των Toronto Raptors
- Ήσασταν ο άνθρωπος που φέρατε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Μπένετον. Φέτος βρήκατε τον Ομπράντοβιτς στη Φενέρ. Πώς είναι αυτή η συνεργασία σας;"Λοιπόν, ο Ζέλικο είναι μια απίστευτη προσωπικότητα του μπάσκετ κι ένας σπουδαίος φίλος. Όταν έχεις την ευκαιρία να ζήσεις μπασκετικές στιγμές μαζί του, συνειδητοποιείς την αγάπη του για το παιχνίδι. Σκέφτεται το μπάσκετ 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα! Νομίζω ότι απόλαυσα τη διετία μας στην Μπένετον αφού κι εγώ λειτουργώ με τον ίδιο τρόπο. Ο Ζέλικο είναι μοναδικός! Δεν υπάρχει κάποιος σαν κι αυτόν στην Ευρώπη και στο τέλος της ημέρας, καταλαβαίνεις το πόσο διαφορετικός είναι. Ο τρόπος που δουλεύει και στέκεται στις λεπτομέρειες σε μια απλή προπόνηση. Ο τρόπος που πιέζει και μιλάει στους παίκτες του κάθε μέρα. Ο τρόπος που μιλάει σε εμάς και στους συνεργάτες του πριν ή μετά από τους αγώνες είναι αυτά, ακριβώς, που εκτιμάς στον Ομπράντοβιτς. Αν έχεις την ευκαιρία να τον απολαύσεις εκτός παρκέ σε διάφορες συζητήσεις, θα καταλήξετε στο μπάσκετ. Ήμουν πολύ τυχερός που τον βρήκα εδώ. Μπορώ να πω ότι βρήκα τον ίδιο άνθρωπο που γνώρισα πριν από 15 χρόνια (σ.σ. στην Μπένετον). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Ζοτς είναι πάντα έτοιμος να βγάλει τα συναισθήματά του στο γήπεδο. Είναι ο τύπος που έχει κερδίσει οκτώ φορές τον τίτλο της Euroleague όμως ονειρεύεται να κερδίσει κι άλλον. Βγάζει το ίδιο πάθος σε όλους όσοι τον περιβάλουν. Όχι μόνο στους παίκτες, αλλά και στους συνεργάτες του, τους μάνατζερ και σε όλο τον οργανισμό. Ο Ζέλικο είναι μοναδικός κι αυτό ακριβώς εκτιμάς όταν συνεργάζεσαι μαζί του".
Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για τον Νίκο Ζήση. Έναν από τους αγαπημένους σας παίκτες στην Μπένετον, με τον οποίο δουλεύετε μαζί στη Φενέρ.
"Ο Νίκος ήταν μια προσθήκη-κλειδί μέσα στη χρονιά. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης όμως πιστεύω ότι είναι ακόμα πιο σπουδαίος άνθρωπος. Στο τέλος της ημέρας, έφερε πολλά πράγματα στη Φενέρ, εντός κι εκτός παρκέ. Είναι ο τύπος που μεταφέρει στους νέους παίκτες την εμπειρία και τη γνώση κάποιου που ξέρει τι πρέπει να κάνει για να πετύχει. Ο Νίκος είναι πετυχημένος, από κάθε άποψη και συγχρόνως, ανοιχτός στο να βοηθάει τους ανθρώπους γύρω του. Είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες. Όλα δούλεψαν στο σωστό timing μέσα στη χρονιά ώστε να κάνουμε μια τέτοια προσθήκη. Μια πολύ σημαντική κίνηση για την πορεία μας μέσα στη σεζόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου